Watch
Home Архива вести Манастирска Слава 2011

Манастирска Слава 2011

Ел. пошта Штампа ПДФ

 

Свечано прослављена Слава манастира Светих Архангела код Призрена

 

26. Јул 2011

 

У манастиру Св. Архангели код Призрена данас је свечано прослављена манастирска Слава. Св. Литургију служио је Епископ рашко-призренски Теодосије, уз саслужење свештеномонаха и свештеника Епархије, као и учешће око две стотине верника из разних крајева Косова и Метохије, централне Србије и Црне Горе. Обраћајући се окупљеним верницима, владика је говорио  посебно о Св. Архангелу Гаврилу, који је донео радосну вест Пресветој Богородици, благовестећи јој рођење Спаситеља Христа.

 

Владика се потом осврнуо и на манастир Свети Архангели, некада славну велику Лавру, коју је подигао цар Душан и која је била једно од најзначајнијих духовних центара Старе Србије. Након што је манастир порушио Синан паша 1615. године, ова светиња је поново васкрснула, претрпевши још једно пустошење у марту 2004. године. Свети Архангели и данас стоје као упаљено кандило и живо сведочанство вишевековног духовног предања у призренском крају, нагласио је владика Теодосије.

 

Након Св. Литургије, владика Теодосије је благословио и преломио колач са игуманом манастира, протосинђелом Михајлом, а потом су за присутно свештенство и верни народ чланови културно-уметничког друштва "Божидар Мићић" из Велике Хоче одиграли сплет народних игара и отпевали неколико старих песама.

 

У поподневним часовима, владика Теодосије је отпутовао на север Косова, како би посетио свештенство и верни народ у том делу Епархије, с обзиром на врло тешку безбедносну ситуацију. Владика је разговарао и са општинским руководствима и пренео им, у име СПЦ, поруку братске солидарности.

 

Галерија слика

Спољашњост манастира
Живот манастира
Манастирска Слава
Историјски снимци
 

Помоћ манастиру

Sample image

Беседе Патријарха Павла о Косову и Метохији

Sample image